Słysząc określenie „polskie wino” do głowy przychodzą różne skojarzenia. Zapewne do niedawna prym wśród nich wiodłyby nie gronowe wyroby domowe, czyli przysłowiowy jabol. Nic bardziej mylnego. Od kilku lat w Polsce winnice wyrastają niczym grzyby po deszczu, produkując wysokiej jakości, naturalne polskie wina, które zachwycają podniebienia smakoszy bogactwem aromatów i smaków.
Wysokiej klasy polskie wina z rodzimych winnic
Nasze rodzime winnice zajmują się produkcją polskiego wina białego i czerwonego, rzadziej zaś różowego bądź musującego. Charakteryzujące się oryginalnymi smakami, świeżością i finezją oraz bogactwem aromatów, wina polskie regularnie podbiją podniebienia zarówno polskich smakoszy, jak i tych zagranicznych, z roku na rok stając się coraz modniejszym trunkiem stawianym przez nas na stołach. Jednak ze względu na wciąż stosunkowo niską produkcję wina, w porównaniu do innych krajów, polskie wina przeważnie dostępne są do kupienia wyłącznie u źródła, czyli bezpośrednio u ich producenta. Niektóre winnice oprócz degustacji polskiego wina oferują swoim klientom również możliwość noclegu, aby mogli bliżej poznać i odkryć okolicę, w jakiej wytwarzane są polskie wina, posłuchać jego historii czy mieć możliwość poznania samych twórców win polskich, którzy chętnie podzielą się z nimi swoją wiedzą, wprowadzając smakoszy w aromatyczny świat win polskich.
Na chwilę obecną ciężko jest wskazać rejon bez winnicy, w której produkowane jest polskie wino. Mamy nawet szlaki winiarskie, które oferują nam warte odwiedzenia winnice z polskim winem, i rozsmakowania się w jego oryginalnych bukietach. Takie wyprawy mogą okazać się interesujące zarówno dla wieloletnich miłośników wina, jak i początkowych odkrywców smaków win polskich, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z nim.