You are currently viewing Popularna czarna przyprawa

Popularna czarna przyprawa

Czarny pieprz to coś, co znamy wszyscy. Jest on integralną częścią polskiej kuchni i zajmuje bardzo ważne miejsce. Dziś nie sposób wyobrazić sobie dania bez czarnej przyprawy. Jest on niezastąpiony i nadaje odpowiedni aromat, a przede wszystkim ostry smak potrawie. Pieprz czarny podbił serca Polaków również dlatego, że jest tak uniwersalny.

Popularny czarny pieprz w kuchni

czarny pieprz 5 kgPonieważ tak często widzimy czarny pieprz w restauracjach i na kuchennym stole, często zakładamy, że jest on wszechobecną przyprawą w polskiej kuchni i najprawdopodobniej pochodzi z domowej uprawy. Uważa się bowiem, że pieprz pochodzi z Indii i został wprowadzony do Europy z Dalekiego Wschodu przez Aleksandra Macedońskiego. Azja Południowa, ze swoimi idealnymi warunkami klimatycznymi, charakteryzującymi się wysoką temperaturą i wilgotnością, jest miejscem pochodzenia pieprzu. Pieprz jest rośliną, która za pomocą specjalnych podpór potrafi wspiąć się na wysokość 15 metrów. Jego owoce, zwane również jagodami, wykorzystywane są głównie jako przyprawa. Początkowo jest zielony, potem czerwony, a dojrzałe nasiona są czarne. Jest niezbędnym składnikiem w każdej kuchni. Idealnie nadaje się do przyprawiania potraw, nadając im orzechowy aromat i wzmacniając ich smak. Nadaje się zarówno do ciężkich, jak i lekkich potraw, a także do szybkich przekąsek, np. kanapek. Stanowi integralną część przepisu. Zwykle możemy go spotkać w niewielkich saszetkach, po parę gram. Jednak wraz z popularyzacją tej rośliny oraz zapotrzebowanie normy gramatury uległy modernizacji. Obecnie czarny pieprz 5 kg, to niejako standard większych ilości, ale możemy również natknąć się na worki nawet po 10 kg. Dzięki temu, że jest mielony, może być równomiernie rozprowadzany po dodaniu do potraw.

Dzięki temu jego właściwości mogą być maksymalnie wykorzystane. Mielony pieprz może być po prostu posypany bezpośrednio na talerzu. Można go również dodać do aromatyzowania przygotowanych potraw lub dodać podczas gotowania. W obu przypadkach przyprawa będzie współgrała z innymi składnikami, a jej aromat doskonale uzupełni efekt końcowy.