Nowy i stosunkowo mało popularny miód z nawłoci pospolitej powoli zostaje coraz częściej rozpoznawany przez nas konsumentów. To wszystko za sprawą wyjątkowych właściwości tego produktu oraz faktu, iż miód ten wytwarzany jest nawet do pierwszych przymrozków, a pszczoły mają z niego pokarm.
Wybór miodu z mimozy
Poza ciekawymi walorami smakowymi mimoza odznacza się również wartościowymi właściwościami leczniczymi. Dlatego miód nawłociowy jest coraz częściej przez nas kupowany. Dzięki dużej zawartości flawonoidów miód ten pozytywnie wpływa na poprawę ukrwienia żył dolnych i nerek. Zawiera on też substancje bakteriobójcze, witaminy i sporą ilość mikroelementów. Idealny jest do leczenia skąpomoczu i innych problemów układu moczowego, a także kamicy nerkowej. Obecna w miodzie rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, natomiast kwercetyna ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Poleca się go również w celu wzmocnienia mięśnia sercowego, jak również jako środek odtruwający. Ten miód ma oczywiście wiele innych ciekawych właściwości, a do tego jest pyszny w smaku, dlatego kanapki smarowane tym miodem są naprawdę rewelacyjne. Warto też wiedzieć, iż miód ten z powodzeniem zastępuje cukier. Musimy jednak trzymać go szczelnie zamkniętego, gdyż może przyjmować zapachy innych produktów, obok których stoi. Warto skosztować tego miodu, gdyż jest naprawdę wyjątkowym produktem naturalnym coraz częściej polecanym.
Pamiętajmy, aby do naszego codziennego życia wybierać jak najlepsze produkty. Jednym z takich produktów, który spisze się w kuchni, a także w naturalnym dbaniu o ciało będzie miód z nawłoci. To bogaty produkt naturalnego pochodzenia, dzięki któremu odżywimy nasze ciało składnikami odżywczymi najwyższej jakości. Warto spróbować tego miodu.