Wiele osób szuka metody gotowania, która sprawi, że ich dania nie będą traciły wartości odżywczych, które są tak cenne dla każdego z nas. Musimy wiedzieć, że istnieje taka metoda, która pozwoli nam na zachowanie wszystkich cennych składników, a jednocześnie sprawi, że danie będzie naprawdę smaczne.
Sous vide wymagać będzie odpowiedniego cyrkulatora zanurzeniowego
Mowa tutaj o francuskiej metodzie sous vide, czyli gotowania próżniowego. Do tego celu, oprócz zapakowanej próżniowo żywności, potrzebować będziemy też cyrkulatora zanurzeniowego. To urządzenie, które z pozoru przypomina nieco blender, jest jednak czymś zupełnie innym. Warto wiedzieć, jak działa, zanim zaczniemy go używać. Jego głównym zadaniem jest regulacja poziomu temperatury w garnku, w którym będziemy gotować. Do gotowania sous vide nie potrzeba bowiem wcale gotować wody, co może wydawać się paradoksalne. Takie gotowanie trwa dłużej, a niższe temperatury pozwalają nam precyzyjnie kontrolować poziom ugotowania naszych potraw, co jest bardzo istotną kwestią dla każdego, kto chce, aby jego potrawy były jak najlepsze. Warto wybrać dobry cyrkulator zanurzeniowy do gotowania sous vide i wykorzystywać go regularnie. Przygotowanie posiłku w ten sposób jest bardziej czasochłonne, jednak niesie ze sobą liczne korzyści, o których warto dowiedzieć się więcej w praktyce. To niezwykle istotna kwestia, o której trzeba pamiętać.
Wybierając tego typu rodzaj gotowania, możemy zdecydować się na to, żebyśmy zarówno my, jak i członkowie naszej rodziny, byli znacznie zdrowsi. Dzięki temu będziemy mogli spożywać posiłki bogate w witaminy i składniki mineralne, które podczas normalnego gotowania opuszczają nasze składniki i wygotowują się w wodzie. W tej metodzie nic takiego nie ma miejsca.