Ciastka z mąki jaglanej

Ciastka z mąki jaglanej

Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego. Jednak nie wszyscy chcą spożywać ciastek z dużą zawartością cukru czy produktów mlecznych. Niektórzy również szukają jedzenia bezglutenowego ze względów zdrowotnych. Najlepiej jest samodzielnie zrobić domowe słodycze. Dzięki temu będziemy mieli pewność co do użytych składników.

Przepyszne wegańskie ciastka bez glutenu 

najlepsze bezglutenowe ciasteczka jaglaneJeśli chodzi o słodycze, warto robić je samodzielnie, szczególnie wszelkie ciasteczka czy wypieki. To bardzo proste, a dzięki temu zyskujemy pewność co do składników, które wykorzystujemy do pieczenia. Jeśli prowadzimy dietę wegańską sami z niewielkiej ilości składników możemy stworzyć pyszne i pożywne wypieki. Warto też znać zamienniki tradycyjnych produktów. Na przykład jajko możemy zastąpić bananem, a mleko krowie – mlekiem sojowym. Podobnie jest z jogurtami czy masłem, wszystko istnieje w wersji roślinnej. Dzięki temu możemy spróbować nasz ulubiony przepis na jego wegańską wersję. Również osoby cierpiące na celiakię mogą w ten sposób zamieniać tradycyjne mąki na te bezglutenowe. Z kilku składników powstaną najlepsze bezglutenowe ciasteczka jaglane, które z pewnością zasmakują każdemu. Ich przygotowanie trwa zaledwie trzydzieści minut, więc możemy zrobić to nawet na krótko przed przybyciem gości. Ciastka jaglane można zrobić zarówno z mąki jaglanej jak i z kaszy. Być może nie mamy pomysłu jak wykorzystać pozostałą po obiedzie jaglankę. najlepszym sposobem będzie zrobienie z niej pysznych, domowych ciasteczek.

Przygotowanie bezglutenowych ciasteczek wcale nie jest trudne. To świetny sposób na zaspokojenie potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, jednocześnie zachowując zdrowy skład produktu. To także świetna okazja do tego, aby spędzić czas razem z dziećmi. Prosty przepis pozwoli na zaangażowanie najmłodszych w cały proces pieczenia ciastek.